Top NIEUWS

De Labrador politiehond

De Labrador politiehond

Politiehonden zijn inderdaad belangrijk. De honden kunnen van alles, bewaken, assisteren bij de aanhouding, achtervolging en uiteraard voor het opsporen van verboden middelen tot en met stoffelijke overschotten.

Daarom is er een driedeling vanwege de taken van de politiehond. De eerste is de bewakingshond, die de Mobiele Eenheid, die getraind zijn om te assisteren bij het behouden van de openbare orde of het opnieuw te verkrijgen. Juist deze honden behoren kalm te blijven en vooral alleen doen wat hun begeleider hen opdraagt. Surveilleren, daar gaat het inderdaad om.

Enerzijds is de labrador hier uitmuntend geschikt voor.

Het is een kalme hond, hoewel levenslustig, uitermate trouw aan de commando’s van de baas. Bovendien is de labrador, van oorsprong een jachthond, niet bang aangelegd en zelden onder de indruk van situaties. Anderzijds is de hond absoluut niet agressief en zeker niet waakzaam.

Een ander soort politiehond is de hond die de politie moet helpen bij het arresteren van verdachten. Deze honden moeten absoluut een agressieve compontent hebben en desgewenst zelfs de verdachte te kunnen bijten. De honden worden ook getraind om hierbij geen geluid te maken, dit kan de arrestatie uiteraard volledig verknoeien. Het gaat hierbij vooral om gewapende verdachten. De hond wordt eenvoudig losgelaten en probeert de dader te grijpen. Dit is absoluut niet aan de orde voor de labrador. Deze is namelijk helemaal niet agressief, aanvallend of geschikt als waakhond. Voor deze functie moet de politie andere honden trainen.

Dan is er nog een optie; de speurhond. Honden hebben altijd een uitermate scherp reukorgaan en de labrador, die blinkt daarin uit. De labrador wordt ook als drugshond ingezet, daarom kan deze de politie uitstekend assisteren bij het opsporen. Speurhonden van de politie zijn erop getraind om drugs en verboden middelen, brandbare zaken of explosieven en lijken op te sporen.

De labrador wordt meestal getraind om alleen aan te slaan bij een van deze genoemde zaken, dus niet alles tegelijk. Helaas, het is nodig dat speurhonden ook gebruikt worden om vermisten en overledenen op te sporen. Ook bij inbraak kan de speurhond van dienst zijn. De speurhond kan bijvoorbeeld ontdekken welke vluchtweg de verdachte heeft genomen. Als de hond inderdaad iets of iemand heeft gevonden, dan blaft deze of grijpt de begeleider in de groep.

Daarom, verschillende honden, verschillende taken bij de politie.

De labrador is intelligent, gehoorzaam en trouw, dit alles maakt de hond voor bepaalde taken bijzonder geschikt. De andere taken waarvoor de labrador niet geschikt is, zoals de arrestatiehond, hiervoor worden andere rassen ingezet, zoals herdershonden.

De mensen van de politie die met de honden werken, hebben hiervoor ook een duidelijke qualificatie. Zij zijn de officiele hondenbegeleiders, zodat baas en hond volledig op elkaar zijn ingewerkt.