Top NIEUWS

Labrador bouw

Labrador bouw

Elk hondenras is anders, heeft een andersoortige grootte, bouw, vacht en kleur. Nu gaan we wat dieper in op de bouw van de labrador. De fijne, intelligente hond is een kameraad voor het hele gezin en een hulp voor diverse doeleinden.

De labrador wordt gemiddeld ongeveer 55cm groot. Het gewicht mag rond de 35kg schommelen. De reu is meestal 1 of 2 cm groter en de teef iets kleinerMeer is echter niet handig, anders worden de botten en gewrichten overbelast. Dit is geen eenvoudige opgave omdat juist de labrador altijd trek heeft en dit tevens ook te kennen geeft.

De labrador lijkt op het oog sterk gebouwd te zijn.

Inderdaad is de hond vrij sterk en heeft een stevig uiterlijk, tevens komt het heel actief over. De kop en de borst zijn breed gebouwd. De brede en diepe ribbenkast zorgt ook voor het beeld van een sterke hond. De staart van de labrador is ook heel uniek, heel dun aan de top in tegenstelling tot het begin, dat ook heel breed is. De staart krult enigszins, dit staat vrolijk, maar de staart mag absoluut niet over de hond heenkomen. Uiteraard wordt met de staart net als elke blije hond (dit is de labrador bij uitstek), uitbundig gekwispeld.

De achterkant, de lendenen zijn ook breed gebouwd en hierdoor lijkt de hond niet groot maar ook niet klein, middelgroot en tevens wat breder, dit maakt het weer compact en als een vierkant.

Twee soorten gewrichten zijn een risico voor de labrador, vanwege erfelijke belasting en het risico van overgewicht, namelijk de heup en de elleboog. Dit wordt dysplasie genoemd. In de elleboog kan het kraakbeen afwijkingen vertonen of een stukje van het uiteinde van de ellepijp los komen te zitten.

De heupdysplasie houdt in, om het zo eenvoudig mogelijk te zeggen, dat de kop van de heup niet goed in de kom past. Dit is werkelijk een erfelijke aandoeningn bij de labrador. De hond kan ook een kreupele poot krijgen door teveel belasting en/of een te hoog gewicht.

Indien de hond voldoende beweegt zonder overbelast te raken en tevens de juiste voeding krijgt, komt het beste naar boven. De spieren zijn dan supersterk en de hond kan de positieve punten van de bouw in alle opzichten uitbuiten.

Vooral de jonge labrador mag niet te lang wandelen, geen hoge trappen bestijgen en niet teveel en te wild spelen, zoals met een bal of tak. Dan komt de kracht van de labrador in alle opzichten naar boven.