Top NIEUWS

Labrador inentingen

Labrador inentingen

De Labrador, een goede keus voor menige bestemming. Van gezelschapshond tot geleidehond, van gezins- tot speurhond, het kan allemaal. Wel moet in aanmerking worden genomen dat de gezondheid van de labrador belangrijk is, des te meer plezier deze  heeft in het leven, net als de bezitters!

Indien u fokker bent, bent u verantwoordelijk voor de intentingen tot 7 weken na de geboorte. Bent u eigenaar of overweegt u het te worden, dan bent u verantwoordelijk voor de latere inentingen.

Als de pup zes weken oud is, is het tijd voor de eerste inenting. Deze geldt niet alleen voor de labrador, maar voor alle honden. Deze is tegen de hondenziekte (veroorzaakt door een virus) en tevens het parvo virus. Juist de jonge pup is erg gevoelig voor deze specifieke virussen, bescherming is van groot belang. Als de besmetting heeft plaatsgevonden moet er onmiddellijk worden ingegrepen, anders zal de pup overlijden. Inentingen verlost de pup en eigenaar van veel narigheid.

Wellicht vraagt u zich nu af waarom deze inenting niet eerder wordt gedaan.

Het antwoord is eenvoudig; de moedermelk beschermt de pup. Na zes weken wordt deze echter ‘gespeend’ en gaat deze over op vastere voeding, speciaal voor de labrador pup. Dan komt de eerste inenting in zicht. Is deze nog bij de fokker (de kans is zeer groot), dan moet deze ervoor zorgen dat het daadwerkelijk gebeurt. De koper/belangstellende moet  bewijs hebben of deze inderdaad heeft plaatsgevonden.

Na negen weken (dan is de pup meestal bij de definitieve eigenaar, voor labrador pups met een speciale bestemming bij het gastgezin), moet deze inenting worden herhaald. Niet voor de hondenziekte, maar opnieuw tegen het Parvo virus en de ziekte van Weil. De laatstgenoemde kan door knaagdieren worden overgedragen (bijvoorbeeld ratten).

Met twaalf maanden wordt de labrador opnieuw ingeent, voor alle drie de genoemde infectieziekten en tegen de besmettelijke leverziekte. De labrador is dan gegarandeerd levenslang beschermd tegen de vier genoemde virussen.

Echter, indien de pup in een kennel geboren wordt of tijdens vakanties in een kennel geplaatst wordt, moet deze een extra bescherming hebben, namelijk tegen kennelhoest. Dit kan vaccinaal, maar ook via een neusdruppel. Dit is trouwens ook verplicht als u met de labrador deelneemt aan een hondencursus!

Gaat de hond hoe en waarom dan ook naar het buitenland? De hond moet ingeent worden tegen hondsdolheid. Met de inentingen wordt de labrador ook direct nagekeken door de dierenarts.

Zo is uw labrador beschermd en kan deze de hele wereld aan!